16 miljoen toezichthouders

Gepubliceerd in Sp!ts op 22 oktober 2007

Bij sociale controle spreken mensen elkaar aan op ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld als iemand troep op straat achterlaat. Volgens het grote online opinieonderzoek van 21minuten.nl zeggen vier van de tien Nederlanders daar iets van. En slechts 5% belt niet de politie als ze een misdrijf zien. Sociale controle is vaak een effectieve manier van toezicht houden. Door commentaar van de buurt blijft de straat mooi schoon.

Er is alleen wel een verschil tussen wat mensen zeggen dat ze doen en wat ze echt doen. Franse onderzoekers lieten afval op de grond vallen als er net iemand aan kwam. Deden ze dat in een park, dan zei één op de tien voorbijgangers er iets van. Andere mensen keken boos of zuchtten, 60% deed niets. Als de onderzoekers afval lieten vallen in het halletje van een appartementencomplex, dan kregen ze veel meer commentaar en boze blikken. Slechts 20% reageerde helemaal niet. Hoe meer het je persoonlijk raakt, hoe eerder je reageert.

Troep op de stoep is direct zichtbaar en daar heb je direct last van. Maar ook in de financiële wereld loont het om afwijkend gedrag aan te pakken. Het meldpunt verzekeringsfraude schat dat er in de particuliere markt voor 663 miljoen euro aan fraude gepleegd wordt. Vooral bij autoverzekeringen, zorgverzekeringen en brandverzekeringen komt fraude veel voor. Door valse claims betalen eerlijke mensen meer premie.

Ook voorkennis op de beurs benadeelt eerlijke beleggers. Of oplichters die hoge rendementen voorspiegelen. Een toezichthouder ziet wel veel, maar niet alles. Dus blijf altijd zelf waakzaam en kritisch. Stel vragen als je het niet snapt en koop geen producten die je niet begrijpt. En als je het niet vertrouwt, kan je altijd de toezichthouder bellen. Met 16 miljoen toezichthouders werkt de financiële markt eerlijker en beter.

aaaageschverzfr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s