Vertrouwen en garanties

Gepubliceerd in Sp!ts op 8 oktober 2007

Lange rijen voor de Engelse bank Northern Rock. Spaarders willen hun geld ophalen omdat ze bang zijn dat de bank de kredietcrisis op de hypotheekmarkt niet overleeft. Ook in de Verenigde Staten en in Duitsland zijn er banken in de problemen gekomen. Het ministerie van Financiën verwacht geen grote problemen in Nederland.

Toch meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor september een spectaculaire daling in de stemming over de economie. In augustus waren er 16% meer optimisten dan pessimisten, in september domineerden de pessimisten met 18%. Een kwart van de Nederlandse consumenten is wel bang voor de gevolgen van de kredietcrisis op de Nederlandse economie, blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Drie op de tien Nederlanders zijn niet bang voor de gevolgen, 41% is neutraal.

Hoe meer geld de spaarders van hun rekeningen halen, hoe groter de problemen voor Northern Rock worden. Een deel van het geld dat een bank uitleent, is afkomstig van de spaartegoeden. Is de spaarrente 4% en de leenrente 6%, dan kan de bank op dat verschil winst maken. Maar als alle spaarders in eens hun geld willen hebben, dan levert dat problemen op voor de bank.

Veel in de economie is gebaseerd op vertrouwen. Een bankbiljet is een stukje papier en de getallen op je bankafschrift zijn ook niet veel waard. Toch is iedereen bereid je hele tastbare dingen te geven in ruil voor zo’n stukje papier.

Centrale banken zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Bank of England doen er veel aan om het vertrouwen in de economie te handhaven. Voor spaarders zijn er bijvoorbeeld garantieregelingen. Mocht Northern Rock failliet gaan, dan krijgt een spaarder de eerste 3.000 euro van zijn tegoed terug van Bank of England. Over de volgende 50.000 euro krijgt hij 90% terug. In Nederland betaalt de DNB spaarders van een failliete bank de eerste 20.000 euro uit en 90% van de volgende 20.000 euro. Iemand met een miljoen op zijn rekening bij een failliete bank krijgt in Engeland dus ongeveer 47.500 euro van de centrale bank als compensatie en in Nederland 38.000 euro.

update 2017: het Depositogarantiestelsel werkt nu anders. DNB schrijft:

Het Depositogarantiestelsel (DGS) is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank. Als een bank failliet gaat, garandeert het banktegoeden (deposito’s) tot maximaal EUR 100.000. De garantie geldt voor de meeste rekeninghouders en bijna alle soorten rekeningen.

cbsstemming

Actuelere CBS cijfers over consumentenvertrouwen:

cbsnieuw

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s