Ik begrijp het niet!

Verschenen in Spi!ts van 16 september 2007

Vind je financiële informatie moeilijk te begrijpen? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun jaarlijkse pensioenopgave niet begrijpt. Vier op de vijf Nederlanders heeft moeite met het begrijpen van offertes voor bijvoorbeeld een verzekering.

Dat is niet zo raar want veel financiële informatie is nu nog geschreven op taalniveau C1. Dit is een hoog taalniveau met veel lange zinnen en moeilijke woorden. Slechts 15% van de Nederlandse bevolking kan deze teksten makkelijk lezen. Een kwart van de Nederlanders heeft taalniveau B2, en kan C1 teksten met moeite lezen. De Sp!ts heeft taalniveau B2, NRC Handelsblad heeft taalniveau C1.

In de wet staat dat informatie van bijvoorbeeld banken en verzekeraars begrijpelijk moet zijn. De AFM controleert of banken en verzekeraars zich aan de wet houden. Veel bedrijven doen daarom moeite om financiële informatie begrijpelijk te maken.

Begin september organiseerde de Nederlandse Vereniging van Banken de bijeenkomst ‘Begrijpt u mij?”, om te praten over het begrijpelijk maken van financiële informatie. Sommige banken en verzekeraars bieden op hun website ook gesproken teksten aan voor mensen die moeite hebben met lezen.

De AFM wil de informatie die zij zelf aan consumenten geeft ook zo begrijpelijk mogelijk maken. De AFM heeft daarom de teksten van haar website en brieven herschreven op taalniveau B1. Dit is een eenvoudiger taalniveau dat 95% van de Nederlanders begrijpt. Met de website is de AFM tweede geworden bij de Abctrofee. Deze trofee is een prijs van de Vereniging Belangenbehartiging Alfabetisering.

Naast al deze inspanningen blijf je als consument ook verantwoordelijk. Als je een financieel product koopt, moet je de informatie over dat product lezen. Informatie staat bijvoorbeeld in de offerte, algemene voorwaarden of financiële bijsluiter. Begrijp je de informatie niet, vraag dan om hulp of advies. Zeg gerust tegen de aanbieder van het financieel product: ik begrijp het niet! Hij moet het namelijk zo uitleggen dat je het wél begrijpt.

taalniveau

P.S.: Het taalniveau van deze column is B2.

texamen_columns ik begrijp het niet_V2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s