Korting is altijd voordeel?

Gepubliceerd in Spits op 12 maart 2007

De meeste hypotheken duren dertig jaar. Je betaalt dus 360 keer een maandelijks bedrag aan rente en aflossing. Als je dus een klein beetje van dat maandbedrag kan afschaven dan levert dat over de hele looptijd behoorlijk wat op. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen die een nieuwe hypotheek gaan sluiten of een hypotheek oversluiten, erg gespitst zijn op rentetarieven.

Aanbieders van hypotheken weten dit ook. Ze concurreren met elkaar om de gunstigste rentes te bieden. Soms bieden ze actierentes, die voor een beperkte tijd van de hypotheek geldt. Daar is op zich niets mis mee. Maar hypotheekverstrekkers moeten wel helder zijn over die rentekortingen en de periode waarvoor de rentekorting geldt.

In advertenties moet staan wat de rente is als de kortingsperiode voorbij is. Ook moeten de hypotheekverstrekkers dan laten zien hoeveel je per maand moet betalen, wat het geleende bedrag is en hoe lang de rente vast staat na de actie. Je moet ook de totaalprijs over de gehele looptijd kunnen zien. Misschien is de actie de eerste jaren wel gunstig, maar is het voor de hele dertig jaar helemaal niet zo voordelig. In de offerte en bij het advies mag een tijdelijke rentekorting niet voor de hele looptijd worden meegenomen.

Niet alleen de rente is dus van belang, ook andere voorwaarden bepalen wat de beste lening is. Dus staar je niet blind op het ene getal dat voor het percentageteken staat.

 

Gemiddelde rentepercentages Hypotheken

jaar 2003 2004 2005 2006
variabele rente en t/m 1 jaar rentevast 3,69 3,32 3,23 4,04
meer dan 1 jaar t/m 5 jaar rentevast 4,33 4,23 3,80 4,42
meer dan 5 jaar t/m 10 jaar rentevast 4,92 4,80 4,11 4,44
meer dan 10 jaar rentevast 5,28 5,13 4,47 4,54

Bron: De Nederlandsche Bank

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s