Pensioen-(n)onbegrip

Gepubliceerd in Spits op 26 februari 2007

Een goed pensioen is belangrijk. Op je oude dag wil je nog leuke dingen blijven doen. Maar dan is het wel zaak het goed te regelen tijdens je werkzame leven. Veel mensen stellen dat uit omdat ze het ingewikkeld vinden en geen zin hebben zich er in te verdiepen. “Wie dan leeft, die dan zorgt” lijkt het motto.

De gemiddelde Nederlander is niet erg goed op de hoogte van standaard pensioenbegrippen. Bijna driekwart weet wel wat een prepensioen is of kent het begrip pensioengat. En de rest heeft er in ieder geval wel eens van gehoord. Maar franchise of geïndexeerde middelloonregeling? Minder dan eenderde van de Nederlanders weet daar (globaal) iets van. Maar bijna de helft heeft nog nooit van de geïndexeerde middelloonregeling gehoord. Voor dertig procent is de term franchise helemaal nieuw, terwijl die toch voorkomt in alle pensioenoverzichten.

Wat is de franchise? Bijna iedereen die in Nederland woont, krijgt automatisch AOW als hij 65 wordt. Je pensioenregeling houdt rekening met de AOW. Over een deel van je salaris bouw je geen pensioen op. Dat deel is de franchise.

De geïndexeerde middelloonregeling betekent dat je pensioen gebaseerd is op je gemiddeld verdiende loon (middelloon) en dat er wel rekening gehouden wordt met inflatie (geïndexeerd). Bij de eindloonregeling is het pensioen gebaseerd op je laatst verdiende loon.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat toezicht houden op informatie die pensioenverstrekkers geven. Die informatie moet kloppen. En de informatie moet duidelijk en begrijpelijk zijn. Maar hoe helder ook geschreven; je moet het wel lezen om het te snappen.

 

Hoe bekend is de betekenis van pensioentermen?

  • Pensioengat                                        73% (weet [globaal] wat het betekent)
  • Prepensioen                                        72%
  • Eindloonregeling                               48%
  • Franchise                                            33%
  • Geïndexeerde middelloonregeling    31%

Bron: Pensioenmonitor 2006, Intomart Gfk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s