Rendement en toch verlies?

Gepubliceerd in Spits op 19 februari 2007

Een fantastisch product met een gemiddeld rendement van 15% per jaar. Dat spreekt aan! Je gaat de kleine lettertjes lezen. Bij dit product wordt ieder jaar de balans opgemaakt. In het de eerste helft van het jaar is het rendement +80%. In de tweede helft van het jaar is het rendement –50%. Gemiddeld is dat +15% per jaar. Je mag na ieder jaar stoppen, maar je kan niet halverwege een jaar uitstappen en je geld opnemen.

Word je slapend rijk met dit product? Je zou denken van wel. Maar het tegenovergestelde is het geval. Stel dat je met € 1000 meedoet. Na een half jaar heb je dan € 1800 (+80%). Op papier welteverstaan, want je mag het nog niet opnemen. Dan komt het magere halve jaar:  min 50%. Blijft over na een jaar: € 900. Hoe kan dat?

Een bekende uitspraak over statistiek luidt: Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistiek. De berekening van het gemiddelde rendement klopt helemaal. Het is alleen het rekenkundig gemiddelde. Je kan ook het meetkundig gemiddelde berekenen. Dan blijkt dat je per jaar 5% verliest! De grafiek laat dit duidelijk zien. Na tien jaar is er nog maar € 350 over van je oorspronkelijke € 1000 inleg.

Je moet dus soms niet alleen goed kunnen lezen, maar ook kunnen rekenen. Maar er is een vuistregel die helpt: Geen rendement zonder risico. Als de spaarrente 3% is, dan kan een product dat 12% belooft nooit net zo veilig zijn. Hoe hoger de beloofde winst, hoe meer risico je loopt. Wil je zekerheid, dan is de opbrengst lager. Voor niets gaat de zon op.

rendverlies

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s