Zekerheid of de gok

Gepubliceerd in Spits op 12 februari 2007

Volgens veel theorieën in de economie zijn consumenten rationeel denkende mensen. Alle beslissingen die we nemen zijn weloverwogen. Koel calculerend nemen we altijd de beste beslissing.

Maar niet iedereen gedraagt zich zoals de economische theorie voorspelt. Psychologische factoren spelen ook een rol bij veel financiële beslissingen. Voor dit inzicht won Daniel Kahneman in 2002 een Nobelprijs.

Een voorbeeld: Stel dat je moet kiezen tussen een zekere winst van € 350 of 80% kans op € 500. Wat zou je doen? De economische mens kiest altijd de gok. De gemiddelde opbrengst is dan namelijk € 400. Acht van de tien keer wint hij € 500 en twee van de tien keer niets. Als je het spelletje vaak speelt, verwacht je dat je uiteindelijk € 400 per keer verdient.

Maar wat doet de mens van vlees en bloed? Eenderde gaat voor de zekerheid en denkt “binnen is binnen”. Als je kiest voor de zekere winst van € 350, dan “kost” je dat  € 50. Natuurlijk staat iemand die gokt en verliest wel met lege handen. Maar gemiddeld genomen verdient een gokker € 400.

Gaat de normale mens altijd vaker voor zekerheid dan de economische mens? Nee! Als we verlies willen beperken is bijna de helft ineens wel bereid tot gokken. Ook al is dat onvoordeliger. De keuze is tussen een zeker verlies van € 400 of 80% kans op € 550 verlies. De economische mens neemt het zekere verlies. De gok kost gemiddeld genomen namelijk meer, want 80% van € 550 is € 440.

Meestal kiezen echte mensen net zo goed als de economische mens. Maar soms levert onze intuïtie minder geld op. De moraal van dit verhaal?: Welke keuze je ook maakt, doe het bewust!

zekergok

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s