Review: Waarom cola duurder is dan melk

Waarom cola duurder is dan melk
Waarom cola duurder is dan melk by Bas Haring

My rating: 4 of 5 stars

Lichtvoetig boek met 29 basale en goede vragen over economie. Haring schrijft toegankelijk en schuwt de ‘domme’ vraag niet. Hij trekt ook mooie analogieen (sunk costs bij zijn autoreparatie, gelukspunten).

p60-61 “Bedrijven zijn rationelere en consequenter (…) Sinds ik dat besef loop ik anders door een winkelcentrum. [ik] zie nu een verzameling rationele instituties die slinks gebruikmaken van mijn irrationaliteit om zoveel mogelijk te krijgen van wat zij graag willen.”

p65. “Diep verborgen in het vakgebied van de economie liggen verschillende uitgangspunten die feitelijk een waardeoordeel zijn. In ieder geval het uitgangspunt dat iedereen altijd het beste voor zichzelf kan kiezen. (…) [en] het idee dat verspilling slecht is. Niet echt controversieel idee, maar is een waardeoordeel. Economen hebben heus wek een menign of waardeoordeel, al denken ze zelf vaak van niet.”

p87 “Markten zijn een oplossing voor een probleem. Maar we moeten niet overdrijven. Soms heb je geen markt nodig (…) Als er geen probleem is heb je ook geen oplossing nodig.”

Aardige recensie in economenblad ESB: https://esb.nu/esb/20022795/van-damme…

View all my reviews

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s