Aflossen loont, ook voor winnaars

Gepubliceerd in Spits op 5 februari 2007

De Staatsloterij heeft onderzocht wat Nederlanders zouden doen met een miljoen euro. Vooral een huis kopen en veel reizen zijn populair. En ondanks de reputatie van gierigaards, zijn er veel Nederlanders die een deel van het geld weggeven. In dat opzicht zijn we vrijgeviger dan bijvoorbeeld de Duitsers. Onze oosterburen gaan vooral beleggen met hun miljoen.

Een grote meerderheid – 87 procent –  blijft gewoon werken als ze ineens miljonair zijn geworden. In Duitsland stopt maar vijf procent met werken na het winnen van de jackpot. Engelsen hebben het waarschijnlijk minder naar hun zin op het werk. Eenvijfde van de Engelsen houdt zijn baan voor gezien als ze de hoofdprijs winnen.

Een kwart van de Nederlanders zet de loterijwinst op de bank. Eén op de vijf Nederlanders zou de winst gebruiken om schulden af te lossen. Ook kleinere meevallers gaan naar de spaarrekening. Bijna tweederde zet een meevaller van 2000 euro op de bank. Nu de rente stijgt doen meer mensen dat voor een langere periode. Hoe langer je niet aan je geld kan komen hoe hoger vaak de rente.

Aflossen is vaak verstandiger dan sparen als je een schuld hebt. De rente van een lening is bijna altijd hoger dan de rente van een spaarrekening. Aan de rente op je spaarrekening verdien je dus minder dan je moet betalen aan rente voor je schuld. Als je het geld hebt, dan loont aflossen.

[Meestal leverden we alleen de getallen aan en maakte Spits er een infographic van]

Data voor grafiek: (twee categorieën Sparen kunnen ook opgeteld worden)

Wat doe je met een meevaller van € 2000?  
uitgeven 14%
sparen, vrij opneembaar 54%
sparen, vast voor langere tijd 7%
beleggen 6%
lening aflossen 12%
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s