Financiele kennistest maakt leek meer attent op risicos

Gepubliceerd in Spits op 6 november 2006. Tot 2009 had de AFM een wekelijkse column in het de gratis krant Sp!ts. Ik heb daar een kleine 40 van geschreven. De relatief tijdloze publiceer ik op mijn weblog. Dit was mijn eerste column voor Spits.

Slechts één op de twintig Nederlanders voelt zich zeer vertrouwd met financiële zaken, zo blijkt uit een onderzoek van het NIPO in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voor veel mensen is een nieuwe lening of hypotheek een grote bron van onzekerheid. Tegelijkertijd krijgt de burger steeds meer eigen verantwoordelijkheid waar het gaat om het maken van financiële keuzes. De overheid doet een stapje terug. Maar de keuze naar financiële producten is overweldigend en niet iedereen is een financieel expert. Het roept dan ook de vraag op in hoeverre iedere Nederlander wel in staat is die verantwoordelijkheid te dragen.

De meeste Nederlanders kunnen waarschijnlijk wel enkele verschillende hypotheekvormen noemen. Of weten dat aandelen meer risico met zich mee brengen dan een spaarrekening. Het is eigenlijk knap lastig om in te schatten hoe veel je  weet over hypotheken, beleggen of lenen. Misschien weet je wel meer dan je denkt.

Het is daarom goed jezelf eens de vraag te stellen of je voldoende kennis van zaken hebt om een financieel product aan te schaffen. Je economieboeken opzoeken uit die tijd van de middelbare school biedt waarschijnlijk weinig soelaas. Het internet is vandaag de dag de belangrijkste bron voor mensen die zich op beleggen, hypotheken of leningen willen oriënteren. En hoewel we langs deze plaats geen reclame willen gaan maken voor allerlei websites, willen we je toch wijzen op een nieuwe ster aan het firmament.

Op de website www.weetwatjeweet.nl staan drie verschillende Financiële-kennistesten, over lenen, hypotheken en beleggen. Bij elke vraag krijg je te zien hoe goed Nederland deze vraag heeft gemaakt. Door de uitleg van het antwoord steek je er misschien ook nog wat van op.

Wanneer je alle vragen goed hebt wil dat natuurlijk niet zeggen dat je een financiële goeroe bent en nooit meer (financieel) risico loopt. Informeer altijd goed naar de voorwaarden en koop geen producten die je niet begrijpt. Je bent en blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je keuze.

Spits6nov2006Financiele kennistest maakt leek meer attent op risicos2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s