Slimme sticker leidt tot brandveiligere studentenhuizen

De brandweer wil het gedrag van studenten veranderen. Een sticker met slimme gedragsbeïnvloeding leidde tot brandveiligere studentenhuizen. Een goede effectmeting in 2012 toonde dat aan.

Het project Brandveilig Leven van de Nederlandse brandweer wil bewustwording en gedragsverandering realiseren bij burgers, bedrijven en instellingen op het gebied van brandveiligheid. In de pilot studenten onderzoekt de brandweer het effect van verschillende methoden om het gedrag van studenten te veranderen [Rapport Tabula Rasa in pdf, write-up in English].

Interventie op sticker
Van drie kansrijke interventies zijn stickers gemaakt:

    • Descriptieve norm in combinatie met appelleren aan het groepsgevoel (hoe anderen het doen); “de meeste studenten zorgen voor goedwerkende rookmelders”
    • Injunctieve norm in combinatie met een licht negatieve insteek (hoe anderen vinden dat het niet moet); “zet geen kratten, fietsen en vuilnis in de gang, dat blokkeert de vluchtroute”
    • Prompt in combinatie met de norm (geheugensteuntje hoe het hoort); “plaats hier geen spullen”

Veldexperiment
De interventies zijn vertaald naar uitingen (stickers) die in een veldexperiment zijn gebruikt in studentenhuizen in Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Vooraf zijn 120 studentenhuizen bezocht en gescoord op brandveiligheid zoals: is er een extra vluchtweg, vrij van obstakels, zijn er werkende rookmelders? Na deze 0-meting plakte de brandweer-in-burger de sticker met een van de interventies bij vluchtwegen en rookmelders. De 1-meting met hetzelfde scoremodel als de 0-meting, vond twee tot vier weken na het plaatsen van de interventie plaats.

Zeer effectieve methode
Bij de 0-meting bleek iets minder dan de helft van de studentenhuizen een extra vluchtweg vrij van obstakels te hebben.

De descriptieve norm (wat iedereen doet, datgene wat gebruikelijk is) bleek in dit onderzoek een zeer effectieve methode om studenten aan te zetten tot brandveiliger gedrag. De sticker met deze interventie ervoor dat 22 van de 24 studentenhuizen (92%) de hoofdentree en extra vluchtroutes van het pand vrij lieten van obstakels (vuilniszakken, kratten etc.). Significant meer dan in de 0-meting.

De injunctieve norm (regels over wat maatschappelijk verwacht en geaccepteerd wordt) zorgde voor de helft meer studentenhuizen met een vrije vluchtweg. Deze verbetering was niet statistisch significant.

In onderstaande infographic heb ik de belangrijkste uitkomsten samengevat:

vluchtroute_infographic_stickereffect

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s