Week van Wilte in Tweets #5

Eerste lustrum van wvwit; aflevering 5.

Niet de kiezer is gek
Het blog stukroodvlees heeft vaak leuke en interssante stukken. De auteurs, veelal politicologen, zijn ook zeker de moeite waard om op Twitter te volgen. Een van hen, Tom van der Meer (@TomWGvdMeer) heeft nu een boek geschreven “Niet de kiezer is gek”. Wil ik zeker gaan lezen in aanloop naar verkiezingen in maart.

Vrouwelijke hoogleraren
Afgelopen woensdag in het nieuws: Bussemaker wil dit jaar 100 vrouwelijke hoogleraren extra. Ik las ooit Mythe van het glazen plafond van Marieke Stellenga. Dat vond ik een prima boek.

In de discussies rondom man/vrouw verschillen wordt gesteld dat er geen biologisch relevante verschillen zouden zijn. In gemiddelde denk ik inderdaad niet, mannen zijn niet gemiddeld slimmer & hardwerkender dan vrouwen, maar in spreiding denk ik wel. Er zijn daarom denk ik in de staarten van de verdeling (zowel positief als negatief) meer mannen. En daarom meer mannen die hoogleraar worden, want bereid al het andere weg te cijferen, single-minded zijn. Een professoraat is ook winner takes all (heet dat niet positional good in economie?).

Ik zie wel vergelijkingen met bijvoorbeeld walrus-mannetjes die vechten om een harem. Het winnende mannetje krijgt veel nageslacht, de vrouwtjes ieder een paar, en de verliezende mannetjes geven geen genen door aan de volgende generatie. De pay-out voor mannetjes is of heel veel of niet, voor vrouwtjes veel constanter, maar minder hoog/laag. 

Of het een echte reden is, weet ik niet. Misschien hangt het ook wel samen met hoge deeltijdfactor/populariteit van deeltijd-werken in Nederland. En het cohort-argument klinkt ook plausibel, over tijd lost probleem vanzelf op.img_1503

VIDE publicatieprijs
OP 24 januari is de VIDE nieuwjaarsborrel. VIDE is de beroepsvereniging van toezichthouders. Op de borrel wordt de winnaar bekend gemaakt. Ik wil alle drie de genomineerden hier bespreken. Eentje heb ik al gedaan, andere twee ga ik (weer) lezen.

Op Twitter een publiekspolletje om kansen te peilen.

Experimenteer
In het traditionele ESB nieuwjaarsartikel pleit SG Camps voor experimenten; Durf te leren.

Beginnen kan ook door een experiment op te zetten en daarvan te leren (Van Geest, 2016). Het kan verstandig zijn om een experiment in eerste instantie kleinschalig, incrementeel of als simulatie vorm te geven. Soms zal het echter voor het beoogde leereffect nodig zijn om op grotere schaal, met grotere stappen, of in de ‘echte’ wereld te beginnen, nationaal of samen met andere landen. Welke vorm er ook wordt gekozen, de kern is steeds dezelfde: de overheid doet een interventie, leert van informatie over de effecten ervan en past de interventie zo nodig aan.

Experimenteren vraagt om goede voorbereiding, ­samen met betrokken partijen. Experimenten leveren waardevolle kennis op, kennis die de overheid in staat stelt om burgers en bedrijven beter te bedienen en zo maatschap­pelijke doelen te bereiken.

Afsluiting van het artikel:

Experimenten maken het mogelijk om te leren, prikkelen tot nieuwe ideeën en brengen de gewenste effecten dichter­bij. En daar gaat het uiteindelijk om. Want om de maatschappelijke doelen te realiseren moeten we nieuwe wegen ­durven verkennen.

Trump
Alec Baldwin is erg grappig als Trump bij Saturday Night Live (NB: dat is de tweede tweet).

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s