Review: Judas

Judas
Judas by Amos Oz

My rating: 3 of 5 stars

Gesjeesde student Sjmoeël Asj gaat tegen kleine vergoeding plus kost en inwoning aan het Rav Albazlaantje dagelijks converseren met Gersjom Wald. Walds schoondochter, die getrouwd was met de gesneuvelde Micha Wald, woont er ook: Atalja Abarbanel. Het huis was ooit van Atalja’s vader.

Sjmoeël staakte zijn studie terwijl hij werkt aan zijn scriptie over Judas Iskariot. Zonder hem geen verlosser, hij pleit voor andere, positievere kijk op Judas (“Judas Iskariot was dus de bedenker, de impressario, de regisseur en de producent van het spektakel van de kruisiging” p193). Mooie parallel met vader Abarbanel die tegen Ben Goerion en Israelische staat was (of beter: voor meer samenwerking met Arabieren) en ook als een soort Judas verketterd is. Boek speelt in 1959.

Wald zegt tegen Sjmoeël (p228): “Luister eens, jongeman. Het zou zomaar kunnen dat ik je ongewild zelfs een beetje aardig begin te vinden. Soms lijk je een beetje op een schildpad die onderweg zijn schild is kwijtgeraak.”

Sjmoeël wordt ook verliefd op de ongrijpbare Atalja. Maar na verloop van tijd mag hij mee met opdrachten die ze doet voor het detecetivebureau waarvoor ze werkt. En er groeit iets, zij het zeer los en vluchtig. Houdt ook geen stand.

Mooi geschreven, en interessant tijd en plaats. Op een gegeven moment zat ik goed in de flow maar toen heb ik het denk ik te lang terzijde gelegd. Kwam er niet meer in. Ook ging ik me storen aan de “dikke boterhammen” die Sjmoeël at; nooit eens een “boterham”, altijd een of twee dikke (zal wel een onderscheidend soort brood zijn).

Nog een mooie zin (p382); “De wandelstok met de vossekop kon Sjmoeël wel op het rek kwijt, en daarop legde hij zijn jas en zijn sjapka, ook al wist hij absoluut zeker dat hij ze zou vergeten als het tijd was om uit te stappen aan het eind van de reis.”

View all my reviews

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s