Review: De schaduwelite voor en na de crisis

De schaduwelite voor en na de crisis
De schaduwelite voor en na de crisis by Ewald Engelen

My rating: 3 of 5 stars

Engelen is duidelijk een andere stem in het financiële establishment. Hij schrijft op het rellerige af en boek leest (dus) lekker weg. Soms zijn de bochten net wat te kort afgesneden. Maar vaak wel goede onderbouwing (grafieken, vergeten Kamerbrieven).

p47 “En zo doet Hessels [Euronext bestuurder] wat Nederlandse bestuurders overal en altijd doen: moeiteloos de kleur aannemen van hun nieuwe omgeving.”

p62 “in 2007 was het gefinancialiseerde kapitalisme een volledig zelfreferentieel systeem geworden: bankieren voor zichzelf of geld met geld maken.”

p77 “de hoop van The City was dat de FSA een modernere (lees: laksere) taakopvatting had dan de stoffige, conservatieve BoE”

p105 “…administratieve lastendruk (nog zo’n neolibeale preoccupatie)…”

p145 “Bovendien heeft de teozichthouder er een prachtige poster van 1 bij 1,5 meter van laten maken, waarop alle 52 (!) deeleisen staan afgedrukt. Na een bezoekje aan DNB kun je die desgewenst in een koker meekrijgen – om in te lijstenen thuis, als symbool van technocratische hybris, aan de muur te hangen. CRD IV staat voor ‘Capital Requirements Directive’ en is de Europese uitwerking van Bazel III.”

p197 DNB is na Bank of England en Zweedse centrale bank de oudste centrale bank ter wereld

p206 “De Zuidas is geen financieel centrum geworden, maar een ontwijkingsparadijs, dat wordt gedomineerd door de accountants, fiscalisten, advocaten en trustboeren, en enkele bankier, die er hun brood verdienen met het verpakken van hypotheken, het ontwijken van belasting en het ontduiken van toezicht.”

View all my reviews

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s